Linkovi

ex yu nogometna povijest

08.05.2011., nedjelja

POČETAK..

dakle svi znamo,nadam se, da su tu predivnu igru izmislili englezi..barem u ovom obliku..znači 1863. godine englezi su osnovali svoj nogometni savez i napisali pravila igre...krovna nogometna organizacija FIFA osnovana je u parizu 1904. godine..
toliko o općenito nogometu...idemo na našu primarnu temu...

u ovom postu ću krenuti sa hrvatskim nogometom,njegovom povješću..


Prva nogometna utakmica u Hrvatskoj odigrana je 1873. godine u Rijeci. u njoj su sudjelovali samo engleski mornari, a ne i lokalno stanovništvo. Zato se za početak nogometa u Hrvatskoj uzima 1880. godina, kada je u Županji skupina lokalnih mladića zaigrala upravo protiv Engleza, koji su na tom području radili na eksploataciji hrastovih šuma. Nogometna lopta s kojom se igralo i danas je sačuvana u Županji.
Prvi nogometni klub u Hrvatskoj je zagrebački PNIŠK, osnovan 1903. godine. Ubrzo su postignuti i prvi uspjesi pa je već 1913. godine HAŠK svladao momčad engleskog Northern University sa 1:0, a u to su doba Englezi smatrani za apsolutno nepobjedive vladare europskog nogometa.
1912. godine odigrano je i prvo, ali i posljednje prvenstvo Hrvatske i Slavonije, koje su tada još bile u sklopu Austro-Ugarske. ali nije dovršeno, u ligaškom dijelu vodio je HAŠK ispred Concordije, no te su dvije momčadi trebale odigrati i utakmicu za prvaka, što su igrači HAŠK-a odbili. Prvak nikada nije proglašen.
Po osnutku Kraljevine Jugoslavije, prvo državno prvenstvo odigrano je 1923. godine a osvojio ga je Građanski iz Zagreba.

dva najveća hrvatska kluba su hajduk iz splita i zagrebački dinamo pa ćemo od njih i krenuti... hajduk je nedavno proslavio 100. rođendan,kao i dinamo, o toj dinamovoj kontroverznoj proslavi ću pisati u jednom od budućih blogova...sada samo ukratko o početcima ovih klubova ...

Hrvatski nogometni klub "Hajduk" osnovala je, u praškoj pivnici U Fleků, skupina splitskih studenata: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević, a po nekima i Vladimir Šore..za tzv. stolom mudraca,u splitskom kafiću "Troccoli" predlagana su imena za klub, među kojima su bili "Mosor", "Marjan", "Borac", "Uskok", "Velebit" i dr. Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput pobunjenika, tzv. hajduka.Dozvola za rad i pravila odneseni su vladi na uvid i u konačnici su prihvaćena 13. veljače 1911. i taj dan se vodi kao dan osnutka "majstora s mora"

Prvu utakmicu u povijesti hajduk je odigrao protiv kluba splitskih talijana "Calcio Spalato" i pobjedio čak 9:0,thumbup a prvi gol za hajduk u povjesti je zabio Šime Raunig.
Prve utakmice hajduk je igrao na igralištu "Kra'jeva njiva", a za prvog predsjednika izabran je dr. Kruno Kolombatović.
toliko za sad o hajduku..

idemo na dinamo..

Klub nastavlja tradiciju Prvog hrvatskog građanskog športskog kluba (Građanski) utemeljenog u travnju 1911. godine. Pod tim nazivom nastupao je do svibnja 1945. godine, a potom je rasformiran odlukom nove komunističke vlasti, a sva bogata pismohrana je vandalski uništena. Umjesto Građanskog utemeljeno je tada Fiskulturno društvo Dinamo, a pet godina kasnije osamostaljuje se njegov nogometni klub. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a u veljači 2000. vraćen je naziv Dinamo.

Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub Zagreb (1. HŠK Građanski Zagreb) osnovao je 26. travnja 1911. Andrija Mutafelija (prvi predsjednik) sa skupinom svojih prijatelja u kavani na Preradovićevom trgu.
Klub je prvu utakmicu igrao protiv HAŠK-a. Mladi i neiskusni igrači izgubili su 5:1. Građanski je bio, može se tako reći, klub širokih slojeva, za razliku od HAŠK-a koji je ipak bio poglavito vezan uz Sveučilište i akademičare.
Prvotno su se koristili igralištima u Tuškancu, na Martinovki i na Kanalu do izgradnje vlastitog igrališta na Koturaškoj cesti, koje je 1924. svečano otvorio Stjepan Radić.

u budućim postovima pisati ću naravno i o ostalim hr klubovima i njihovoj povjesti, posebno o onima koji su nastupali i u bivšoj prvoj jugo ligi...ali u kraćim crtama i o klubovima koji su se probili na prvoligašku scenu nakon raspada bivše države...

evo toliko za ovaj put..idući post o početcima nogometa u srbiji..



- 02:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2011 (4)
Svibanj 2011 (6)
Opis bloga
blog o nogometu na području bivše juge, povjest klubova,navijača,igrača,trenera....